Domowy chleb

Luty 6, 2019 / odżywianie
Domowy chleb

Przepis na przepyszny, domowy chleb! 😋

Składniki (2 chleby):
Szklanka płatków owsianych
Szklanka siemienia lnianego
Szklanka ziaren słonecznika
Szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
Szklanka otrębów pszennych
2 łyżki soli
1 łyżka ksylitolu
1kg maki typ 650
2 szklanki mąki żytniej
5 szklanek wody
1 łyżka miodu rozpuszczona w jednej szklance wody
Zakwas
Sposób przygotowania: Wsypać wszystkie sypkie składniki do wysokiej miski i wymieszać. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną, 5 szklanek letniej wody plus szklankę z miodem, na końcu dodać zakwas. Składniki dobrze wymieszać, odebrać zakwas do słoika (można do dwóch). Zakwas musi stać w lodówce. Ciasto wylać do foremek (wcześniej posmarowanych olejem kokosowym) na 2/3 wysokości. Foremki przykryć folią aluminiową i odstawić na 12h. Po upływie tego czasu ciasto piec w piekarniku w temperaturze 180° przez 1h 20min. 10 min przed końcem posmarować skórkę oliwą. Po upływie czasu wyjąć z piekarnika, wyjąć chleb z blaszek, położyć na szmatce, lub ręczniku papierowym do góry dnem, do odparowania.
Smacznego!☺
*zakwas i przepis na chleb dostaliśmy od jednej z naszych klientek😊

Najnowsze wpisy

Luty 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728